REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Łazienka pod skosami. Przykładowa realizacja

  • 05 marz 2020 11:27
Łazienka pod skosami. Przykładowa realizacja
Harmonia na trzech poziomach. Proj MIKOŁAJSKAstudio fot Jakub Dziedzic
Łazienka pod skosami. Przykładowa realizacja
Łazienka pod skosami. Przykładowa realizacja
Łazienka pod skosami. Przykładowa realizacja
Łazienka pod skosami. Przykładowa realizacja
Łazienka pod skosami. Przykładowa realizacja
Łazienka pod skosami. Przykładowa realizacja

Właściciele pragnęli, by wnętrze ich domu było jasne i w niewymuszony sposób eleganckie, a przy tym pełne rodzinnego ciepła. Inwestorce szczególnie zależało na przestrzeni do przechowywania, zaaranżowanej tak, by nie rzucała się w oczy. Połączenie kobiecego pragmatyzmu z nienaganną stylistyką zaowocowało wystrojem, który doskonale wpisuje się w najświeższe wnętrzarskie trendy.

Położony w północnej części Krakowa dom liczy trzy kondygnacje. Rozłożenie nieco ponad 160 m kw. na tylu poziomach postawiło architektów pracowni MIKOŁAJSKAstudio przed niełatwym zadaniem. Oprócz części dziennej musieli też wygospodarować przestrzeń na pokoje dla dwójki maluchów, sypialnię gospodarzy oraz gabinet, na który w pierwotnym projekcie zabrakło miejsca. - Dobrze przemyślany projekt pozwolił wygospodarować nam z ograniczonej przestrzeni parteru duży salon, jadalnię i kuchnię. Wystarczyło zamienić miejscami pokój dzienny i jadalnię oraz dodać półwysep pomiędzy kuchnią a salonem, by powiększyć przestrzeń roboczą – opowiada architekt Ida Mikołajska, współwłaścicielka pracowni MIKOŁAJSKAstudio.

Piętro domu mieści pokoje dziecięce, gabinet pełniący także funkcję pokoju gościnnego, pralnię oraz całkiem sporą łazienkę. Poddasze pierwotnie zostało pomyślane jako pomieszczenie gospodarcze. Życzeniem inwestorów było jednak, by uczynić z niego ich własny, intymny azyl. Największym wyzwaniem okazało się przekształcenie niemałej, lecz mocno ograniczonej skosami przestrzeni w wygodną sypialnię, do której przylegać będzie garderoba oraz łazienka. Ponieważ skosy mocno ograniczały dostępną przestrzeń, architekci wpadli na pomysł oryginalnej zabudowy ściany za łóżkiem. Tapicerowane „wałeczki” w ciepłym, złotym odcieniu – dodatkowo podkreślonym przez nastrojowe podświetlenie – doskonale komponują się z wykonanymi na zamówienie szafkami. Szklane drzwi pod skosem prowadzą do łazienki, w której oprócz pięknie wyeksponowanej, wolno stojącej wanny, udało się wygospodarować całkiem sporo przestrzeni do przechowywania – oczywiście zgrabnie zabudowanej prostymi szafkami w kolorze blue.




Rekomendowane dla Ciebie

Komentarze

  • Mieszkam w bloku, więc łazienki za dużej nie mam, niestety wanny w niej nie ma tylko prysznic. A zawsze ją chciałam mieć no trudno, za to kupiłam sobie biobidet na pocieszenie :)
    • Agata, 2020-03-05 16:01:36